Hjelp Syriaflyktningene
Espen Klungseth Rotevatn Longyearbyen Støtt Flyktninghjelpen

Hjelp Syriaflyktningene

Gråt. Forferdelse. Angst. Og det er MIN reaksjon - jeg som slipper unna med å lese om og se bilder fra katastrofen. Jeg har aldri reagert så sterkt på verdens elendighet som da jeg så bildet av den døde gutten på torsdag. Ikke etter 11. september, ikke etter tsunamien, ikke etter 22. juli. Ikke etter Baneheia, Josef Fritzel eller 2. verdenskrig. Misforstå meg rett; poenget er at naturkatastrofer, galninger og terrorisme kan vi sjelden gjøre noe med. Men denne flyktningtragedien er en varslet katastrofe som vi har snudd ryggen til. Jeg føler meg medskyldig. Medskyldig som ikke gir mer penger. Medskyldig som ikke tropper opp på Stortinget og forteller våre ledere hvor feige de er. Medskylding som ikke reiser ut i felten. Medskyldig fordi jeg har vært med på å velge politikere som syns "eldremilliard" og "skolemilliard" er viktigere enn flyktningmilliarder. Jeg er flau. Flau over å være nordmann. Flau av å bo i et land som diskuterer 8 eller 10 tusen kvoteflyktninger. Flau av å bo i et land hvor døde hunder og hvaler skaper mer engasjement enn døde mennesker. Flau av snakk om å "hjelpe i nærområdene". Hjelpe i nærområdene?! Javel, send fregattene våre til middelhavet. Send sivile båter som ligger i opplag. Send MTBer og soldater. Send Røde Kors-arbeidere og frivliige. Jeg er sint. Sint på Gud som lar slike ting skje. Sint på meg selv som bekymrer meg for latterlige ting som finansiering av snøscootere og ferier. Sint på politikere som ikke viser lederkap. Vi trenger en Angela Märkel i Norge, ja i alle land. Vi trenger ekstraordinært lederskap, ikke unnskyldninger og snakk. Jeg er redd. Redd for tanken på at det kunne være meg som mistet mitt barn og min familie. Redd for å måtte stå til ansvar i den hinsidige for at jeg gjorde så lite. For at jeg tålte så inderlig vel den urett som ikke rammet meg selv. Vi tar våre matrielle gode for gitt. Vi tenker ikke over at vi har fått en gullbillett, vunnet i lotto, vi som er født i Norge. Vi tror vi fortjener det. Hva hadde vi sagt om det var omvendt? Hvis det var vi som var så desperate at vi risikerte våre egne og barnas liv for å komme oss unna, mens verden reagerte med skuldertrekk? Nå er det to ting alle kan gjøre: - Gi penger - Stem ut politikere som ikke er villige til å ta i mot mennesker i nød ved lokalvalget om 10 dager. Jeg blir glad hvis du vil støtte denne eller andre aksjoner. Flyktningene trenger ikke likes eller hjerter. Gi en skjerv nå. Velg gjerne ut noe du kan droppe. En øl, en bukse, en ferie. 50, 500, 5000 kroner. Alle monner drar. Takk!

{{don.Message}}
Hjelp Syriaflyktningene
Espen Klungseth Rotevatn